
Kim jest sommelier oraz kiper?
Na świecie nie brakuje miłośników wina. Ten popularny trunek z roku na rok zaskarbia sobie sympatię kolejnych osób i poszerza grono swoich miłośników. Są jednak tacy, którzy podchodzą do tego trunku z prawdziwą pasją. Ba! Z miłością do wina i jego bogatych bukietów smakowych łączą swoją zawodową ścieżkę. O kim mowa? Przeczytajcie ten artykuł, a wszystko stanie się dla Was jasne.
W magicznym świecie win istnieje wiele zawodów, jednak 3 z nich są niezwykle istotne i dotyczą prawdziwych pasjonatów z bogatą, ekspercką wiedzą. Pierwszym z nich jest sommelier. To osoba, która do perfekcji opanowała znajomość wszystkich gatunków i rodzajów wina. Sommelier potrafi świetnie doradzić w kwestii doboru odpowiedniego wina do różnego rodzaju dań. Mogłoby się wydawać, że tego typu zajęcie wymaga wiedzy jedynie z zakresu win – nic bardziej mylnego. Oprócz świadomości na temat tego, w jakiej temperaturze należy serwować konkretne wina oraz jakie kieliszki wybierać, sommelier musi posiadać świetne zdolności interpersonalne. Tacy specjaliści często zatrudniani są w wysokiej klasy restauracjach, aby profesjonalnie doradzać gościom. Dodatkowo, do zadań sommeliera należy również dobór win obecnych w karcie oraz jej aktualizacja.
Drugim zawodem jest kiper – to inaczej profesjonalny degustator. Osoby wykonujące ten zawód muszą mieć świetny zmysł powonienia oraz smaku. Do odpowiedniej oceny trunku konieczna jest również bogata wiedza na temat rodzajów i typów win. Dzięki temu kiper potrafi ocenić jakość trunku, jego zalety oraz wady. Jak przebiega proces degustacji wina? Rozpoczyna się on od oceny wyglądu napoju w butelce, a następnie rozlewa niewielką ilość wina do kieliszków. Na tym etapie kiper sprawdza barwę, zapach oraz klarowność napoju. Dopiero po ocenie tych elementów przechodzi się do degustacji smakowej trunku. Ciekawostka? Kiper wcale nie pija tyle wina, ile mogłoby się Wam wydawać. Degustacja polega na wyczuciu bukietu smakowego, a następnie wypluciu napoju do spluwaczki. Celem takiego działania jest uniknięcie stłumienia wszystkich zmysłów poprzez wpływ alkoholu na organizm.
Ostatnią „winną” profesją jest enolog. Dla odmiany jest to specjalista zajmujący się produkcją wina. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że aby zostać zawodowym enologiem, konieczne jest ukończenie studiów o tej specjalności (trwają one dwa semestry). Enolodzy posiadają obszerną wiedzę na temat uprawy winorośli oraz technologii produkcji i składu wina. Tego typu specjaliści potrafią w mgnieniu oka rozpoznać konkretny gatunek wina i ustalić jego skład oraz bukiety smakowe. Osoby o takim wykształceniu mogą z powodzeniem prowadzić winnicę lub zajmować się sprzedażą wina. Ale to nie wszystko! Osoby, które chcą stworzyć własną winnicę, uprawiać winorośle lub włączyć do sprzedaży jakościowe wino (np. w restauracji) uzyskają wszelkie niezbędne informacje i porady właśnie od enologa. To specjaliści posiadający wiedzę zarówno teoretyczną, jak i praktyczną. Pomogą zarówno w teoretycznych założeniach podczas planowania uprawy winorośli, jak i przeprowadzą badania produkowanego wina czy też doradzą w kwestii doboru odpowiedniego sprzętu do produkcji tego trunku.
Jeśli nie wiedzieliście o tym, że w świecie miłośników win istnieją takie zawody, to uwierzcie nam na słowo – takich ciekawostek mamy w zanadrzu znacznie więcej! Chcecie wiedzieć więcej i stać się prawdziwym koneserem? Obserwujcie naszego bloga!
Dodaj komentarz